Friday, September 24, 2010

puding karamel

bahan bahannya
2 tin susu cair
6 biji telur
2 cawan gula

cara membuat
gula hangus
masak 1.5 cawan gula dengan api yg perlahan sehingga semuanya cair kemerahan dan tuangkan ke dalam bekas loyang (atau mana² bekas yg nk digunakan utk mengukus puding tersebut)

pudingnya
pukul/blend susu cair, telur dan stengah cawan gula sampai kembang (kembang ke? huhu.. x tau apa istilahnya.. tp kira2 berbuih jugak la)
tuangkan semua ke dalam bekas yg telah dituang gula tadi

kukuskan selama lebih kurang 20-30minit
masukkan ke dalam peti sejuk
utk dihidang, terbalikkan ke dalam pinggan hidangan
hidangkan ketika masih sejuk
sedap~!! =)

bole juga dihidang bersama fruit cocktail sebagai hiasan dan perisa tambahan~

selamat mencoba~ (^____^)

No comments: