Tuesday, September 28, 2010

nasi tomato + ayam masak merah



Resipi untuk nasi tomato
4-5 orang
Bahan-bahan
[i]
500 gram Beras Basmathi
Air
2 Sudu Margarine / Minyak Sapi
3-4 Sudu Tomato Puree
40g Kismis
Garam secukup rasa

Bahan [ii]
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bawang besar(hiris)

Bahan [iii]
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inch halia
*BLEND Bahan [iii]*

CARA-CARA
1. panaskan minyak, tumis bahan [ii]
2 masukkan bahan [iii], dan kacau
3. masukkan puree tomato , kacau
4. pindahkan bahan tumisan ke rice cooker
5. masukkan beras
6. kacau sehingga sebati
7. masukkan air ( sukat beras , dan kuantiti air lebih sikit pada beras)
8. masukkan garam secukup rasa
9. tunggu dan SIAP!
****************************************
resipi ayam masak merah pula!
bahan-bahan

untuk bahan i dan cara i
5-6 ketul ayam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk rempah kari
1 sudu kecil garam
** Perap ayam dengan bahan-bahan selama 1-2 jam **
**kemudian goreng sehingga 3/4 masak dan toskan.**

bahan ii
4-5 sudu sos tomato
3 sudu besar tomato puri
2 besar bawang besar(hiris halus)
2 sudu besar biji ketumbar
1 suku kecil jintan putih
1/2 sudu kecil jintan manis
minyak masak
garam
gula pasir

bahan iii
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis

untuk bahan iv- kisar
5 cili merah (nak pedas tambah lagi)
5-6 ulas bawang merah
3-4 ulas bawang putih
1inch halia

okay kita ke cara-cara
1. lepas bahan i dan cara i settle, teruskan ke cara-cara nombor 2 seterusnya,
2. tumis bawang besar dan bahan iii
3. masukkan bahan iv
4. masukkan jintan-jintan dan ketumbar, kacau.
5. masukkan sos, puree tomato, garam, gula pasir, gaul.
6. masukkan ayam yang dah digoreng(bahan i tadi)
7. SIAP!

No comments: